تعريف امولسيون

تعريف  امولسيون:

نامیزه یا امولسیون (به انگلیسی emulsion) محلولی است که در آن قطره‌های ریز یک مایع (مانند روغن) در مایعی دیگر (مانند آب) بی‌آنکه با یکدیگر درآمیزند، پراکنده است. به عبارت دیگر تجمیع مایع با مایع را در صورتی که دو مایع در هم حل نشوند و به حال تعلیق در آیند امولسیون می‌گویند.

 

تاریخچه امولسیون ها:

امولسیون ها برای نخستین بار در سال 1900 میلادی تولید شدند و 20 سال طول کشیدتا وارد چرخه پروژه های عمرانی و راهسازی شوند. سال 1355 نخستین تجهیزات تولید و کاربری قیر های امولسیون به کشور ما وارد شد. بهره گیری و کاربرد جدی آنها از سال 1382 مورد توجه قرار گرفت. بهره گیری از این نوع آسفالت علاوه بر فواید زیست محیطی، صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی نیز به همراه دارد. کشورهای توسعه یافته از قیرهای امولسیون برای آزاد راهها، بزرگ راهها و راههای اصلی و فرعی بین شهری وروستایی استفاده می کنند. امکان استفاده به روش آسفالت سرد، انواع آسفالت حفاظتی (سطحی، دوغاب، آب بندی امولسیون قیری،...) اندود سطحی، مصرف در مرمت و نگهداری آسفالت های انجام شده، لکه گیری و بهسازی وتثبیت خاکها و فرو نشاندن گرد وغبار دلایل مبرهنی بر برتری این محصول هستند.

 

تعريف قير امولسيون:

قیر امولسیون تركيبي است از ذرات ريز قير، آب و مواد امولسيفاير (امولسيون ساز) به عنوان فعال كننده سطحي كه اين مواد ذرات قير را احاطه مي كنند و مانع از اتصال آنها به يكديگر و لخته شدن قيرمي گردد. كيفيت قير امولسيون وابسته به عواملي مانند خواص شيميايي قير مورد استفاده، کيفيت آب، نوع و کفيت امولسفاير، کميت و کفيت مواد شيميايي ديگري كه در فرمولاسيون توليد مورد استفاده قرار می گيرد، کيفيت آسياب مورد استفاده و همچنين نحوه توزيع و پخش آن بستگی دارد. زماني كه قير امولسيون مورد استفاده قرار مي گيرد به دليل اختلاف دماي سطح پخش و قير امولسيون عمل شكست اتفاق مي افتد و آب امولسيون جدا شده و تبخير مي گردد و در نهايت امولسيفاير با قير در سطح راه باقي مي ماند.

امولسيفاير چيست؟

قير با آب ترکيب نمي شود. جهت ايجاد پايداري و معلق نگهداشتن مولکولهاي قير در آب نياز به ماده واسطه اي مي باشد که با احاطه کردن مولکولهاي قير و همبارکردن آنها از به هم چسبيدن آنها جلوگيري نمايد. امولسيفاير ماده اي است که مولکول آن از دو قسمت آبدوست و چربي دوست تشکيل گرديده است. قسمت چربي دوست آن به قير و قسمت آبدوست آن به مولکولهاي آب مي چسبند و با ايجاد سپر از چسبيدن مولکولهاي قير به يکديگر جلوگيري مي نمايند.

امولسیون ها قيری چه نوع محصولاتی هستند؟

امولسیون شامل سه عنصر تشکیل دهنده است: قیر، آب و امولسیفاير. در برخی مواقع عناصر دیگری نیز همانند پایدار کننده ها، اصلاح کننده های پوشش و عوامل مانع شکست به این سه عنصر افزوده می شود. از این سه عنصر اصلی 50 تا 75 درصد امولسیون به قیر اختصاص دارد که خواص آن در ترکیب امولسیون تاثیر مشخصی دارد. تاثیر مقدار آب به عنوان دومین عنصر اصلی در کیفیت و خاصیت امولسیون ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. عنصر سوم یعنی امولسینماید ها در حقیقت تعیین کننده خاصیت و کیفیت امولسیون هستند که به نسبت مقدار و کیفیت و چگونگی ترکیب می توانند ارزش محصول نهایی را تعیین کنند.

انواع قير امولسيون:

امولسيونها عمدتاً به سه گروه تقسيم مي شوند:

الف  -   آنيوني

ب-     كاتيوني

ج-     غير يوني

نوع اول و دوم بيشتر در صنايع راهسازي مورد استفاده قرار مي گيرد كه نوع كاتيوني بيشترين مصرف را با توجه به تنوع نوع مصالح مورد استفاده در صنايع راهسازي دارد و قيرهاي امولسيوني كاتيوني با توجه به سرعت شكست و نوع كاربردي آن به سه دسته تقسيم مي شوند:

الف-     قير امولسيون زود شكن CRS

برای واکنش سریع با مصالح و برگشت سریع از حالت امولسیون به قیر طراحی شده اند. این نوع امولسیون روی سطح مصالح به سرعت تغییر شکل داده و تنها یک لایه بسیار نازک قیر را به جای می گذارند. این نوع امولسیون برای اموری از قبیل پاشش، چیبسیل، اندود آب بند ماسه ای و عملیات بهبود سطحی استفاده می شود.

ب-     قير امولسيون كند شكن CMS

برای مخلوط کردن با مصالح دانه بندی شده طراحی شده است زیرا این نوع امولسیون ها برای شکست فوری در مواجه با مصالح فرمول بندی نمی شوند بلکه می تواند محدوده وسیعی از مصالح را پوشش دهند. محصولات فرمول بندی شده امولسیون های نیمه پایدار می توانند از چند دقیقه تا چند ماه بر اساس نیاز کاربری مورد استفاده و اجرا قرار گیرند و خاصیت اولیه خود را از دست نمی دهند. این نوع امولسیون ها را می توان در میکسرهای ثابت، متحرک و حتی در محل پروژه آماده نمود. این گونه ی امولسیون در سال های اخیر بیشتر به صورت آسفالت های سرد مورد استفاده قرار گرفته است.

ج-     قير امولسيون ديرشكن CSS

این نوع برای امکان اختلاط طولانی در نظر گرفته شده است که با دانه بندی متشکل از ریزدانه های زیاد و یا دانه بندی های پیوسته استفاده می شوند. زمان طولانی مدت اختلاط این نوع امولسیون موجب اطمینان از ترکیب مناسب و عمل آوری مخلوطی خوب را در پی دارد. این نوع مخلوط برای اموری مانند اندود سطحی، آب بندی سطح و روسازی بدون سنگدانه و فرونشاندن گرد و غبار طراحی شده است كه در حال حاضر نوع ديرشكن بيشترين مصرف را در كشور دارد.

 

شکستن امولسيون چيست؟

شکستن امولسيون عبارتست از تبادل بار الکتريکي مولکولهاي امولسيفاير با مصالح سنگي منجر به از بين رفتن فشار، محافظ مولکولهاي قير شده و اين فرصت را ايجاد مي کند که يکديگر را جذب کرده و به شکل قير درآيند.

 

ميزان پاشش امولسيون در مترمربع چقدر است؟

ميزان پاشش امولسيون بر روي آسفالت (تک ـ کت ) بسته به وضعيت سطح بين 250 تاحداکثر 500 گرم در مترمربع و براي اجراي پرايم ـ کت بين 800 تا 1200 گرم در مترمربع مي باشد.

 

از فواید قير امولسيون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صرفه جویی در مصرف انرژی های فسیلی هنگام فراوری قیر امولسیون برای آسفالت که در اغلب موارد بی نیاز از گرم کردن است.
  • صرف جویی در زمان و ترانزیت، از این رو که این گونه ی قیر، مختص پالایشگا ها نبوده و در کارخانه های بومی مناطق مختلف قابل عمل آوری است.
  • انعطاف این محصول و همگرایی آن با انواع افزاینده ها در مقایسه با قیرهای ام سی.
  • امکان تغییر و بهینه سازی قیر امولسیون در قیاس با ام سی.
  • کاهش قیمت تمام شده قیرهای امولسیون به نسبت ام سی ها به دلیل جایگزینی فاز آبی به جای نفت.
  • صرفه جویی در منابع نفتی کشور به دلیل بی نیازی از کاربرد نفت سفید.
  • ایمن بودن از آتشزایی و خسارات جانبی.
  • افزایش سرعت کار و اجرای آن در قیاس با ام سی ها.
  • امکان اجرا روی سطوح مرطوب و صرفه جویی در زمان تحویل پروژه ها.
  • قابلیت کاربری در بهینه سازی و ترمیم سطوح آسیب دیده و ترک خورده ی آسفالت های ام سی که صرفه اقتصادی قابل توجهی را در پی دارد.

 
دلایل زیست محیطی رجحان این محصول در مقایسه با ام سی ها (mc):

  • در هنگام فراوری فاقد آلودگی محیطی هستند.
  • برطرف شدن صدمات ناشی از تبخیر نفت سفید موجود در قیرهای ام سی که در امولسیون ها با آب جایگزین شده است.
  • به دلیل در دسترس بودن مواد اولیه این محصول بار ترافیکی و ترانزیتی کالا کاهش میابد که در سطح ملی می تواند رقم قابل توجهی هم در کاهش سوخت و هم در صرفه جویی مالی باشد.
  • کاربرد قیرهای امولسیون در تثبیت خاک و فرونشانی گرد و غبار به ویژه در کشور ما که بخش عظیمی از آن در معرض ریز گردها و ماسه های روان است.

 

كاربرد:

روكش نازك – لكه گيري- درزگيري- آسفالت سطحي- اندود آب بندي با ماسه- دوغاب آب بندي- دوغاب آبندي بدون سنگدانه- آسفالت حفاظتي بسيار نازك

 

چيپ ـ سيل ( chip- seal) چيست ؟

چيپ ـ سيل يا آسفالت سطحي عبارتست از پخش يک لايه امولسيون و پوشاندن آن با مصالح شني دانه اي .

 

موارد استفاده چيپ ـ سيل :

از اين روش ارزان و سريع مي توان براي روکش مسيرهاي دسترسي شني ريز شده، بالابردن اصطکاک سطوح قيرزده ، روکش حفاظتي مسيرهاي با تردد کم و متوسط و پرکردن ترکها نام برد.

آيا استفاده از چيپ ـ سيل براي مناطق با شرايط آب و هوايي خاص است؟ خير، از اين روش در کشورهاي مختلف دنيا با شرايط آب وهوايي متفاوت همانند فرانسه و کانادا با شرايط آب و هواي سرد و استراليا و مناطق مرکزي و جنوبي آمريکا با شرايط آب و هوايي بسيارگرم استفاده مي شود.

 

 

جهت مشاوره رايگان در زمينه های فعاليت ذکر شده با ما تماس حاصل فرماييد.

 

عضویت در خبر نامه

با ثبت نام در آجک از مزایای عضویت، تخفیف در خرید و پانل اختصاصی بهره مند شوید

ثبت نام در آجک


نسخه آزمایشی